Keliru Dengan Lafaz Istighfar

Setiap anak adam melakukan kesalahan, dan sebaik-baik manusia adalah mereka yang mengakui kesalahannya dan bersegera untuk bertaubat dan memohon keampunan dari Allah SWT. Sabda Nabi s.a.w:

كُلُّ بَنِي آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ

“Semua anak Adam pernah melakukan kesalahan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesalahan adalah yang segera bertaubat.” (hadits riwayat Ibn Majah)

Cuma baru-baru ini timbul isu tentang lafaz istighfar yang kita amalkan. Kononnya lafaz yang kita sebut setiap hari sejak sekian lama itu tidak tepat dan perlu diperbetulkan.

Jadi bagaimana? Dimana kesalahannya dan apa yang perlu diperbetulkan?

Dikatakan bahawa lafaz istighfar أستغفر الله العظيم الذي لا إله إلا هو الحي القيوم وأتوب إليه pada perkataan الحي القيوم itu perlu disebut ‘al-Hayyal Qayyuma‘ dan bukannya ‘al-Hayyul Qayyumu’ seperti yang telah terbiasa oleh lidah menyebutnya.

Sabar jangan panik dulu, dan jangan pula kita marah kepada orang yang menegur seperti yang dilakukan oleh ramai netizen yang kurang membaca, kerana ini merupakan pandangan dan ilmu. Jom kita semak.

Kedua-dua bentuk lafaz tersebut sebenarnya betul kerana ada hadith yang datang dengan lafaz الحيُّ القيُّومُ dan ada hadith yang datang dengan lafaz الحيَّ القيومَ, jadi tidak ada masalah untuk mengambil mana-mana sebutan untuk diamalkan.

Riwayat hadits

Antara yang meriwayatkan dengan ‘al-Hayyul Qayyumu’ ialah Imam Ibnu Munzir dalam kitab At-Targhib, dalam sebuah hadith yang diriwayatkan daripada Ibnu Mas’ud r.a. Rasulullah S.A.W bersabda:

مَن قال: أسْتغفِرُ اللهَ الذي لا إلَه إلا هو الحَيُّ القَيُّومُ وأتُوبُ إِليْهِ، يَقولُها ثلاثًا، غُفِرَ لهُ وإنْ كان فَرَّ من الزَّحْفِ

“Sesiapa mengucapkan aku mohon ampun kepada Allah yang tiada tuhan selain-Nya yang hidup lagi berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya sebanyak tiga kali nescaya akan diampun baginya sekalipun lari dari peperangan.”

Selain daripada hadits di atas ini, terdapat hadits lain yang diriwayatkan daripada Abu Bakar As-Siddiq, Anas bin Malik, Abu Sa’id Al-Khudri dan Bara’ bin ‘Azib radhiaallahu ‘anhuma.

Manakala yang meriwayatkan dengan lafaz ‘Al-Hayyal Qayyuma’ ialah Imam Tirmizi dan Abu Daud dari Zaid bin Harisah radhiallahu ‘anhu Rasulullah s.a.w bersabda:

من قال: أستغفرُ اللهَ العظيمَ الذي لا إلهَ إلَّا هو الحيَّ القيومَ وأتوبُ إليه، غُفِرَ له وإنْ كان فرَّ من الزحفِ.

“Barang siapa mengucap aku mohon ampun kepada Allah yang maha agung yang tiada Tuhan selain-Nya yang hidup lagi berdiri dengan sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya nescaya diampun baginya sekalipun adalah ia lari dari peperangan.”

I’rab

Dari segi I’rab pula kedua-dua bacaan tersebut sah maknanya. Berkata ulamak nahwu:

لك فيها وجهان، إما الرفع على القطع أي: هو الحي، فتكون خبرا لمبتدأ محذوف. وهناك أوجه أخرى للرفع والوجه الآخر لك فيه النصب على التبعية نعتا ثالثا لله، فالأول العظيم، والثاني الاسم الموصول.

“Harus bagi kamu pada bacaan tersebut dua wajah. Samada dengan rafa’kan lafaz Al-Hayyu yang jadilah ia khabar bagi mubtada’ yang mahzuf. Dan disana ada wajah yang lain bagi rafa’.

Dan wajah yang lain harus bagi kamu pada bacaan tersebut dengan nasab atas tabi’ sebagai na’at yang ketiga bagi lafaz Allah. Maka na’at yang awal itu lafaz Al-Azhim  dan yang kedua itu isim mausul.”

Kesimpulannya, kedua-dua lafaz tersebut tidak salah dan kedua-duanya boleh diamalkan tanpa was-was, tidak perlu ada yang menuding jari kepada sebahagian yang lain dengan berkata “Kamu Salah”, kerana kedua-duanya adalah betul.

Wallahu ‘alam

Hanif Majid
3 November 2019
Ba’da Subuh


Rujukan yang lebih terperinci:

أخي العزيز : الرفع ُ جائز باعتبار الحيُّ خبر لمبتدأ محذوف تقديره هو يعود على لفظ الجلالة والقيوم خبر ثان ٍ لنفس المبتدأ ( المبتدأ واحد والخبر متعدد )
والنصب جائز باعتبار الحيَّ بدل منصوب من المفعول به ( لفظ الجلالة )
والنصب أرجح على البدل حيث لا تحتاج إلى تقدير محذوف

أرى والله أعلم أن وجه النصب على أنه صفة أو بدل من المفعول به لفظ الجلالة ” الله ” .
ويكون الإعراب كالتالي :
أستغفر : فعل مضارع مرفوع وعلامة رفعه الضمة الظاهرة على آخره ، والفاعل ضمير مستتر وجوبا تقديره ” أنا “
الله : لفظ الجلالة ، مفعول به منصوب وعلامة نصبه الفتحة الظاهرة على آخره .
الذي : اسم موصول مبني على السكون في محل نصب بدل من ” الله “
لا : نافية للجنس حرف مبني على السكون لامحل له من الإعراب .
إله : اسم لا مبني على الفتح في محل نصب .وخبرها محذوف تقديره ” معبود ” .
إلا : حرف حصر مبني على السكون لامحل له من الإعراب .
هو : ضمير منفصل مبني على الفتح7 في محل رفع بدل من محل اسم لا وخبرها . وجملة ” لاإله إلا هو ” صلة الموصول لامحل لها من الإعراب .
الحي : نعت من ” الله ” منصوب وعلامة نصبه الفتحة أو بدل .
القيوم : نعت ثان منصوب وعلامة نصبه الفتحة .

ووجه الرفع على قطع النعت ويكون الإعراب كالتالي :
أستغفر : فعل مضارع مرفوع وعلامة رفعه الضمة الظاهرة على آخره ، والفاعل ضمير مستتر وجوبا تقديره ” أنا “
الله : لفظ الجلالة ، مفعول به منصوب وعلامة نصبه الفتحة الظاهرة على آخره .
الذي : اسم موصول مبني على السكون في محل نصب بدل من ” الله “
لا : نافية للجنس حرف مبني على السكون لامحل له من الإعراب .
إله : اسم لا مبني على الفتح في محل نصب .وخبرها محذوف تقديره ” معبود ” .
إلا : حرف حصر مبني على السكون لامحل له من الإعراب .
هو : ضمير منفصل مبني على الفتح في محل رفع بدل من محل اسم لا وخبرها . وجملة ” لاإله إلا هو ” صلة الموصول لامحل لها من الإعراب .
الحي القيوم : خبران لمبتدأ محذوف تقديره ” هو ” أي : ” هو الحي القيوم ” ، والجملة من المبتدأ المحذوف والخبر استئنافية لامحل لها من الإعراب .

Kami ucapkan جَزًاكُمُ الله خَيْرًا kepada penterjemah jawapan ini.

Dr Abu Anas Madani, 2/11/2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s